Режимът 8/8/8 и защо посягам към сиренето на Лакрима всяка сутрин

pyramidsДа спиш, да работиш и да се храниш – това  са трите основни дейности, които извършваме, за да съществуваме. Още Удроу Маслоу е класифицирал тези потребности като физиологични и основополагащи, като те попадат в първото ниво на неговата известна пирамида с йерархията на човешките потребности.

Какво следва от това ли? Че животът е 8 часа сън, 8 часа работа и 8 часа още нещо. Някъде между тях вмъкваме храненето и едва ли не се получава, че само и единствено последната 8-ца е най-пълноценна от трите. Задължително ли е да е така? Не мисля.

Всъщност сънят може да е наистина приятно занимания. Когато сте били много изморени, извършвали сте усилен физически труд или сте имали спа ден, по време на който сте преоткрили усещането за спокойствие и релакс – тогава сънят е истинско блаженство. Наслаждаваш му се изцяло. Не случайно хората са измислили сравнения от рода на: „спиш като бебе“ или „спиш като къпан“. Ами сънищата? Че те са същинско приключение, което изживяваме насън. В много от случаите са дори по-интересни, отколкото е реалният живот.

Що се отнася до храната ли? Полето за наслада на сетивата тук е толкова широко, че цял ден не би ми стигнал, за да го опиша. Знаете ли, че например, че съществува т.нар. гурме туризъм – да пътуваш из различни страни и да опитваш разнообразни местни деликатеси, характерни ястия и специфична кухня. Не винаги обаче е нужно да посетиш Италия, за да хапнеш пица или апетитна паста – може просто да отидеш до близката квартална пицария. Не е нужно да ходиш и до Гърция, за да разбереш що е то рибни деликатеси. Сигурен съм, че в град си ще намериш място, където да предлагат пушена сьомга и други рибни вкусотии.

Мисълта ми е, че можем да се научим да изпитваме наслада дори от тривиалните ни ежедневни дейности. За мен например най-хубавото време от деня е сутрин, когато точно съм станалa от сън. Тогава си правя питателна закуска и се приготвям за работния ден. Обикновено хапвам 1 варено яйца със сирене Лакрима с филия хляб. Установила съм, че тази комбинация ми се отразява най-добре и ме зарежда с енергия за деня без обаче да усещам тежест в стомаха. Преди, когато закусвах прясно мляко с мюсли, винаги се подувах. Сега, докато слушам сутрешния блок на БТВ, си хапвам или споменатото, или 2 препечени филийки с масло и сирене. Което и да е от двете, знам, че винаги ще ми е необходима една конкретна съставка – сиренето. От няколко месеца редовно купувам това на Лакрима и съм доста доволна, така че ви го препоръчвам.

Що се отнася до режимът 8 часа сън, 8 часа работа, 8 часа още нещо, надявам се, че ви убедих, че всяко от неговите третини може да бъде интересна и как ще я прекарате и ще й се насладите, зависи изцяло от вас самите.

Google+ Comments