Как да се облечем за път?

travel clothesЩе пътуваме на дълго разстояние. Проблемът какво да облечем е един от най-значимите. Ето какво мога да ви посъветвам по темата, съдейки по моя собствен опит и наблюдавайки какво са преживели приятелите ми.

Като цяло неща от сорта на “Зависи с какво ще пътуваш” не важат!!! Ама никога. Независимо дали ще сте с кола, автобус, влак или кораб, така нареченият дресккод за пътуване си е един й същ, защото не знаете до последния момент дали превозното ви средство ще бъде в добро, или лошо състояние. Можете да предполагате, но обикновено нещата не се получават според очакванията ни. Точно както винаги си знаете, че влакът ще е много хубав, тогава я отоплението няма да работи, я ще са ви дали място на изтърбушена седалка или друго неприятно. Точно когато си мислите, че сте избрали идеалния час за пътуване, точно тогава автобусът ще бъде пълен или до вас ще седне човек, който се нуждае от две седалки, поради свръх тегло, например. Точно когато си мислете, че колата си е ваша, все ще се наложи да спирате по-често, може би дори да смените гума, а тогава да сте с къса пола определено не е оферта.

Затова – не се оставяйте на случайността. Прекрасни ефирни дрехи през лятото и плътна готина пола през зимата, с ей онази любима ризка с верижките,  не е оферта. Можете да пътувате с непознати или сама и не искате да привличате твърде много внимание, нали?

Моят препоръчителен дрескод за пътуване е – блузка, пуловер или потник с пастелен цвят, горнище и затворени обувки.

Пола-панталон или панталон. Ако е лято – от тънък ленен плат. Желателно е да са в сиво, морско синьо или бежаво-кафяво. Така ще можете да сядате, където има място, да се облягате по стени, врати, няма да се притеснявате, че вашият или нечий друг куфар ще се отърка в краката ви и ще ви изцапа. Късите панталонки са също добре дошли, но нека да не са възкъси. Аз лично не бих седнала с голи бедра върху седалка, на която са сядали какви ли не хора. Най-добре е да са до коляното или до малко над коляното.

Блуза с къс ръкав или без ръкави, потник или мек пуловер през зимата. Важното е да ви е удобно да можете да се движете – да вдигате и сваляте куфар, да тършувате наведени в багажа си без да се притеснявате, че някой може да зяпа в деколтето ви или да оглежда кръста ви. През зимата нека пуловерът да е от тънък плат, защото понякога в автобусите или влаковете отоплението е много силно, а все на някой ще му пречи да си пуснете климатика или да си отворите прозореца. Избирайте по-тъмни цветове, за да не се притеснявате, че можете да се окапете, докато хапвате или пийвате или друго.

Връхна дреха – това може да са ръкави, жилетка или само шал. Според сезона.

Изберете затворени обувки – тип пантофки или такива с висока подметка. Това ще ви е от полза, ако се наложи да минавате през гьол, да използвате непочистена тоалетна на гара или спирка или друго неприятно. Все пак, ако се намокрите, ще стоите с мокри, от нещо-си-там, крака в следващите няколко часа. Освен това с ниски обувки ще можете спокойно да ставате по време на движението, да ходите бързо и да сте стабилни.

Не забравяйте, че най-важното е когато пътувате да ви е удобно. Да можете да тичате, ако се наложи да прехвърляте транспорт, да не се притеснявате, че можете да се изцапате или пък изпотите. Все пак пътуването е приятно изживяване, стига да няма неудобни дрехи, които да пречат да се насладите на пътя, гледката или компанията.

Възможни комбинации са – клин и туника, дънки и тениска, спортен панталон и блуза, къси панталони и блузка и т.н. Вариантите са доста.

Google+ Comments