Етикетът на масата

Всеки от нас, когато си е вкъщи и похапва или се храни, не спазва никакъв етикет на поведение на масата. Дори, да си призная, често се чувствам като малко прасенце, овъргаляло се в кочината. Лактите ми, почти винаги са опрени на масата, а вино, бира и вода съвсем спокойно мога да пия в един и същи вид чаша. Просто така ми е удобно. Но е хубаво човек да знае какъв е етикетът на маса, в случаите когато му се наложи да присъства на някаква официална вечеря. Основните познания по протокол ще ви спестят неудобството и лутането сред множеството прибори и съдове.

Никой не ви задължава да знаете на изуст местоположението на всяка вилица, чаша и малка чинийка. Но ще ви е от голяма полза поне да знаете кое, как се използва.

Започваме с приборите. На повечето официални вечери на масата са наредени толкова комплекта прибори, колкото ястия ще бъдат поднесени. Употребата им започва от най-външните в посока към чинията. Добре е да се знае, че след приключване със съответното блюдо, приборите се оставят в чинията, като върховете им сочат десет и девет часа върху въображаемия часовников циферблат. Това показва на сервитьорите, че чинията, дори и с наличие на храна в нея, е готова за отнасяне.

Когато основното ястие е месо, е добре да отрязвате парчетата едно по едно, за да запазите топлината му възможно най-дълго време. Също така с вилицата не се “забожда”. Ножът е средството, чрез което набождаме желаните от вас неща върху вилицата.

Обикновено при официални събития на масата са поставени няколко различни видове чаши, в зависимост от предпочитания от клиента алкохол или според това, което ще си върви с храната. При първия случай сервитьорите знаят много добре в коя чаша, какъв вид алкохол да налеят. При втория вариант с всяко ястие се сервира и определен вид алкохол, което му подхожда. При отнасянето на блюдото се вдига и чашата с питието, независимо дали има нещо в нея. Единствената чаша, която не се отнася и стои на масата през цялото време е тази за водата.

Когато отпивате от виното или шампанското, е препоръчително да държите чашата за столчето (най-тънката част на чашата), за да не отдавате топлина на питието с ръката си.

Когато не сте сигурни какво точно да правите с някое блюдо винаги можете да се огледате и да съберете “знания” от съседите си по стол. Но най-вероятно ще срещнете също толкова объркани лица като вашето. Общо взето това, което трябва да запомните ако ви е наложи да присъствате на официална вечеря е абсолютно да забравите за домашната кочинка и да запомните, че ви гледат хора 😛

Google+ Comments