Страданието на банковите ни сметки след празниците

Празниците преминаха буреносно и опустошително за телата и банковите ни сметки. И ако, доволни от живота, сме се търкаляли от маса на маса цял месец, то банковата ни сметка тихичко е поемала всеки безмилостен удар от банкомата и посттерминалите. Едва, когато празничният делириум малко започна да ни отпуска, обърнахме внимание на състоянието, което силно напомня филм на ужасите.

И ако тук купуваме подаръци само на най-близките си роднини за празниците, то на Запад истерията е много по-голяма. Пазаруването започва месец-два предварително, а подаръци се купуват на всички роднини до 9-о коляно. И ако тук все още възприемаме празниците като прекрасен повод да се съберем с близките си хора, то на Запад те са по-скоро велико дело на консуматорския капитализъм.

В психологията и социалните науки има нещо наречено “групова динамика”. Тя съвсем спокойно може да се отнесе и към големи групи от хора, като обществата например. Съединените щати са един брилянтен пример за това как обществото се “възпитава” в консуматорство. Всички рекламни послания и банкови възможности за кредити, стимулират именно едно такова поведение. Всичко това с простата причина, че това движи икономиката.

Потреблението е важно за стабилната капиталистическа икономика и всяко едно средство за масова информация и комуникация по един или друг начин влияе на хората, за да ги стимулира да потребяват все повече и повече.

Коледните празници отдавна не са просто един религиозен празник, а са се превърнали в огромна и скъпа индустрия, която генерира милиарди долари приход. А благодарение на това един незавиден период от време ние превързваме раните на банковите си сметки.

Google+ Comments