Как да спестяваме поне 100 лева на месец?

Има някои неща, които са с предимство пред други. Например, онези ботуши, които ще ви топлят повече през зимата, но са с 30 лева по-скъпи, или пък чудесното палто, което ще ви предаде класа, а може би по-качествен чадър, а защо не и по-скъпи продукти за лице, защото кожата не е нещо, с което можете да си правите експерименти с евтини кремове и гримове.

Има жени, които имат по-високи доходи, но по вида им ще кажете, че са средностатистически работници, но и жени, които имат по-ниски месечни парични постъпления в сметката си, но въпреки това са винаги скъпо и добре облечени. Как го постигат?

Истината е, че малките неща в ежедневието ни, могат да преобърнат каручката на бюджета ни или съответно да ни помогнат да имаме по-хубави неща и да изглеждаме винаги финансова задоволени.

Има някои неща, от които можем да спестим, за да си позволим по-качествените и хубави неща. Ето кое ще ни донесе поне 100 лева повече:

save money1. Кафето. Тази силна напитка ни взима средно по 50 ст на ден (зависи от кафето). Ако сметнем, че има хора, които пият по 2 или 3 кафета на ден, то това означава, че те харчат по 1 лев или 1,50 всеки ден само за кафе. Кафето като цяло не е от най-полезните неща, особено пък това, което купуваме от улична машина или пък някои от разтворимите неизвестни марки (да речем). По-добре да ограничим кафето по 1 на ден или пък да си направим сутринта в термос наше. Така ще спестяваме поне по 1лев на ден. Това са 5 лева на седмица и 20 лева на месец. Почти си взехме хубавите ботуши, нали?

2. Цигари. Цигарите са най-големият разход за пушачите. Ако намалите цигарите, ще усетите как веднага ще олекне бюджета ви и ще имате повече свободни средства за други неща.

3. Обяд. Не всеки може да си носи готвено от дома, но ако поне 2 пъти в седмицата го правим, ще спестим поне по 3 лева дневно. 2 дни по 3 лева са 5 лева на седмица. Със спестеното от т. 1 – стават общо 40 лева (средна сума).

4. Купувайте на промоция от големите магазини. Във вестници на Lidl, Kaufland, Billa почти всяка седмица има обявени намаления. Това означава, че ако ги следим и си правим сметката прецизно, ще имаме винаги пълна трапеза и ще сме спестили от онези неща, които купуваме спонтанно на по-висока цена. От хранителни покупки може да се спестят средно поне 20 лева. Дотук имаме 60 спестени лева.

5. Спортуване у дома. Фитнес залите са чудесни, но ако започнем да правим подходящите упражнения у дома (коремни преси, клякания, други) ще спестим парите от месечния абонамент плюс пътните разходи. Така, ако средно ходим 3 пъти седмично, ще спестим средно около 15 лева на седмица. Така ще имаме 3 седмици (да речем, че пропускаме едната) по 15 лева – 45 лева. Вече спестихме около 105 лева.

Има още неща от които можете всички вие да спестявате. Проверете например месечния си абонамент за телевизия и интернет. Наистина ли гледате всички 200 канала, за които плащате, или редовно следите и държите само на около 15. А защо ви е толкова висока скорост на интернет. Не можете ли да изчакате още 10 минути, докато се свали филмът ви. Проверете абонамента си и за телефон. Стигат ли ви минутите и ако да – защо програмата ви е с 500 допълнителни минути към всички мрежи, които никога не успявате да изразходите, но плащате всеки месец допълнително.

Винаги можете да промените и сметката си за ток и вода, без да се лишавате, но като влагате малко повече мисъл. Много хора, например, оставят водата да тече, докато си мият зъбите. Така всяка вечер и сутрин изтичат по няколко излишни литра, които в края на месеца правят кубик или два вода отгоре. Други хора оставят лампите в цялата къща да светят, както и лампата на аспиратора или тази над мивката, постоянно. Дори и когато тях ги няма в съответното помещение.

Замислете се за всички неща, които правите у дома и навън. Бъдете по-наблюдателни и по-разумни и преценете дали всичко, с което се глезите, ви е наистина нужно, или спокойно можете да минете и без някои неща.

Google+ Comments