Стилът на коучовете

През последните години една професия стана особено популярна – именно тази на лайф коучовете. Те се специализират в това да дават “полезни” съвети за начин, по който живеем живота си, избираме работата си, храната си, обкръжението си, спорта, който да практикуваме, начините, по които да си почиваме и прочие и прочие.

Това се нарича “професия”, но на практика всеки може да стане коуч с малко повече дар слово и правилната маркетингова стратегия. А какво по-добро от това да продаваш на хората щастие?

Бичът на 21-и век е депресията. Това продължава да е твърдение номер едно през последните години, а и по един или друг начин е реалност. В забързаното ни ежедневие всеки се стреми да постигне колкото е възможно по-високи резултати в професионалния и личния си живот. Неспирният поток от информация и постоянните новини за хора, които са постигнали невероятни успехи, а са на значително по-малка възраст, ни карат малко или много да направим съпоставка с нашия живот и развитие. Това, че не сме и на половината на пътя, който те са извървели за две трети от нашата възраст със сигурност може да ни скапе настроението.

Трудната комуникация с противоположния пол и намирането на подходящ партньор, също е една от причините за тежките емоционални проблеми, които се проявяват при огромен процент от хората.

Защото тези проблеми ни карат да се чувстваме непълноценни и неудовлетворени от живота, който водим. Защото виждаме и научаваме, че съществуват хора, които имат, могат и постигат много повече от нас самите. Това е пагубно за състезателната натура на човешкия индивид. А с навлизането масово на новите технологии, информацията достига и се разпространява за секунди.

Ето защо коучовете започват да продават на хората надеждата за успех и щастие. Това е ходене по доста тънък лед, тъй като реално не може да се докаже, че даден метод наистина работи или пък не работи, тъй като за всеки отделен човек е строго индивидуално. Ето защо всеки може да проповядва определени модели на поведение и живот и… да взима парите на търсещите щастие.

 

Google+ Comments