Дух

Днешната тема е посветена на непознатото, това от което винаги ни е било страх и с което обясняваме  човешкото си несъвършенство. Става въпрос за разбиранията ни за смъртта и това, което се случва с душата след нея.

Още от древни времена, хората са направили разликата между телесното си аз и това, което представляват като хора (душевност, характер, с всички свои емоции и усещания). Именно тази част от човек е обект на изследване от хората, може би откакто съществува разумното човешко същество. За да бъде разбрана психиката са правени какви ли не експерименти, а психичните заболявания, са се лекували по особено жесток начин.

И въпреки това, хилядолетия наред, хората не могат да си отговорят на много важни въпроси, свързани със смъртта. Дали има нещо след нея? Дали душата ни напуска тленното ни тяло и преминава в друго, дали просто не се опитваме да се успокоим с подобен ти фантазии, които по едни или друг начин обясняват непознатото.

Естествен човешки инстинкт е да се страхува от непознатото. И понеже никой не се е върнал след като е умрял, продължаваме да се страхуваме от нея и да измисляме обяснение на хилядите въпроси, които ни вълнуват. Ето защо се появяват вярвания в духове, които в представите на хората нямат телесно проявление.

Ако оставим религията и легендите настрана и погледнем това от научна гледна точка (разбира се до там до където е достигнала науката в момента) можем да направим повърхностна теория, която да обясни до някъде тези митове. На първо място ще отбележим това, че хората сме химични и биологични елементи, но също така сме и голяма част физика. Ако разглеждаме телата си като биология и химия, то душата ни ще да е физика или някакъв вид енергия. Следователно когато телесното вече не функционира, то с енергията трябва да се случи нещо. Тя не може да изчезне, а се освобождава в пространството. И може би по-сензитивните хората усещат именно тази енергия, на личността, която си е отишла. Това наричаме дух.

Едва ли съществуват витаещи чаршафи с дупки на очите. Но енергията при всички положения остава и се усеща.

Google+ Comments