Връзката между кафето и различните настроения

woman-drinking-coffeeМного малко са хората, които не обичат кафе. А почти всеки втори човек пие средно по две кафета на ден. Това ще рече, че консумацията на черната напитка е по-голяма дори от тази на Кока Кола. Чаят остава някъде там между двете, а дори и на трето място.

Да пиеш кафе е модерно. Кафето се превърнало в класов аксесоар на всяка маса. То създава стил и носи елегантност. Не случайно  дори на дизайна на чашите за кафе се обръща огромно внимание.

Но освен чудесна освежаваща и ободряваща напитка, кафето може да бъде причината за редица настроения, някои от които не много положителни.

Като за начало кафето предизвиква ВЪЗБУДА. Мозъкът започва да работи на бързи обороти, пилият силно кафе има приповдигната емоционалност и реагира спонтанно. Това може да е добре за някои типове работа, но за други моменти от ежедневието – не съвсем.

Както положително, кафето може да повлияе и отрицателно. Много хора, изпитват стават РАЗДРАЗНИТЕЛНИ след поредното кафе. Лесно се ядосват и не успяват за задържат нервните си подтици в себе си. Друг симптом на кафето е ТРЕВОЖНОСТТА. След една хиперактивност идва чувство на неспокойство дали правим всичко както трябва, дали не сме забравили нещо, дали изглеждаме добре или прочие – при всеки различно. Почитателите на кафето, които редовно пият по две или повече чаши на ден развиват и някаква БДИТЕЛНОСТ, която често може да доведе до манията, че е следен и наблюдаван – например от шефовете си или от съседите си.

Американски учени също така открили някаква връзка с хората, които редовно консумират кафе и появата на симптоми на Депресия. Трудно заспиване, мрачни настроения, перманентна умора. Това се дължи на умора на целия организъм от непрекъсната превъзбуда от кафето. Обикновено се препоръчва спиране на пиенето на кафе за определено време.

Кафето е прекрасна и много вкусна напитка. Но както с всяко хубаво нещо – слънце, сол, вода, и с кафето не трябва да се прекалява. Пийте по една чаша на ден и понякога редувайте с чай или како. Разреждайте с мляко или вода, за да не бъде толкова силно. Не забравяйте, че кафето съдържа голямо количество кофеин, който има своето влияние върху тялото.

Google+ Comments