А вие имате ли капсулен гардероб?

Чухте ли за новата модна тенденция „капсулен гардероб“? Ако не сте, сега ще ви разкажа повече за нея.

Капсулният гардероб по своята същност представлява наличието на няколко базови дрехи, които да се комбинират така, че да стават и за ежедневни визии и за по-специални поводи. Неговата цел е да пести време, да предлага удобни варианти и лесни решения. А всички знаем колко часове може да отнеме изборът на подходящ тоалет за съответния повод.

Интересно е, че тази тенденция е наложена от известни личности като Марк Зукърбърг, модното светило Джорджо Армани, покойният вече Стив Джобс и други. Не мога да кажа какво е подтикнало Армани да прибегне към капсулния гардероб, но мога да дам пример със Зукърбърг.

Създателят на Facebook многократно е споделял, че предпочита да влага енергия в работата си и в помощ на хората, отколкото в това с какво ще бъде облечен. Сигурна съм, че сте забелязали как при всяка негова поява той е в семпъл, удобен аутфит, не парадира с възможности и явно – чувства се добре така.

По тази тема има и немалко изследвания и факти. Така например арт директор от Ню Йорк прави експеримнт, а резултатите от него показват, че времето, което ни отнема да измислим как да се облечем, е причина за ежедневен стрес.

Капсулният гардероб обаче си има няколко правила, които трябва да бъдат спазвани. Важно е дрехите, които попадат в него да бъдат качествени, тъй като ще бъдат често носени. Хубаво е да се подбират и чифтове, например два чифта дънки, две ризи, две тениски. Така няма да се забелязва, че ежедневните дрехи са едни и същи.

Google+ Comments