Какви грешки допускате с лед осветлението в кухнята

лед осветление в кухня

Лошото лед осветление може да направи дори най-стилните пространства непривлекателни и некомфортни. Слабо осветените места, особено ъглите, често водят до напрежение в очите, главоболие и понякога дори и инциденти. Според интериорните дизайнери много хора допускат сериозни грешки при осветлението на кухнята, без да го осъзнават. Lightluxury.bg съветват да обърнем внимание на някои от тези грешки, които е добре да избягвате, когато планирате ремонт на кухнята, и също ще предложим възможни решения.

Не избирате правилно цветната температура

Желателно е всяко помещение в дома да бъде снабдено с лампи с различна цветна температура. Например в спалнята е важно да се използва топло бяла светлина от порядъка на 3000 – 3500 келвина. Изцяло студената светлина (над 6500 келвина) е по-скоро предназначена за търговски обекти и не се препоръчва на домакинствата.

За кухнята заложете на дневно бяла светлина, която варира между 4000 и 4500 келвина. Имайте предвид, че твърде меката светлина ще направи помещението нефункционално и дори визуално по-малко. Съветваме ви да експериментирате, като смесите различни цветни температури според дейностите, които извършвате в различи части на стаята. За кухненските шкафове, плотове и зоната за хранене препоръчваме да се спрете на светодиодни ленти, димируем плафон и други видове лед осветление. Всички те светят ярко, без да консумират много електроенергия, и са изключително издръжливи. Освен това някои от тях не заемат много място, което ги прави лесни за интегриране в жилището. Ако пък имате голямо пространство и висок таван, полилей над кухненския остров е още една идея, над която да се замислите.

Важно е да подберете продуктите така, че да получите смесица от топла и студена температура. Те трябва не само да ви улесняват в извършването на различни дейности, но и да създават впечатлението, че кухнята е по-просторна и уютна. Внимавайте как разпределяте лампите и се уверете, че те се съчетават добре. Запомнете също, че е възможно да срещнете някои различия в обявената цветна температура на осветителните тела при отделните производители. Това се дължи както на различия в производствения процес, така и на факта, че LED технологията не спира да се развива. За да сте сигурни в своя избор, може да се наложи да изпробвате няколко продукта, преди да стигнете до решение.

много лед лампи в кухня

Не съобразявате големината и броя на осветителните тела с размера на кухнята

Друга често срещана грешка е лед осветлението да не е съобразено с размерите на кухнята. Тук има две подразделения. В първия случай става въпрос за голяма кухня, в която няма достатъчно лампи или всичко е съсредоточено на едно място – обикновено на тавана. Така много ключови зони от стаята остават неосветени, което може да предизвика някои затруднения при готвене и чистене. Това води до непрекъснато напрягане на очите, докато боравите с различни уреди и посуда.

Ако използвате кухнята по предназначение, както повечето хора, имате нужда работните пространства да бъдат правилно осветени. Това предполага да използвате допълнително целево осветление или акцентни лампи на подходящите за това места. Избягвайте да разчитате само на един плафон на тавана. Опитайте се да се придържате към различна цветова температура.

Във втория случай става въпрос за малки кухни, в които има твърде много осветление. Тук идеалният вариант е да използвате само една крушка за тавана и да заложите на вградено осветление при шкафовете и плотовете. Светодиодните ленти са страхотна опция.

Не осигурявате достатъчно естествената светлина в помещението

Друг проблем, който се наблюдава при осветлението в кухнята, е блокирането на естествената светлина от прозорците. Лошото разпределение на мебелите обикновено води до подобен резултат. Достатъчно е един шкаф да е поставен на грешното място, за да се получи тази грешка, която ще направи кухнята ви мрачна и неприветлива през всички сезони.

Дори и в стаята да има подходящо лед осветление, неговата основна роля е да ви помага да извършвате различни дейности вечерно време, когато навън е тъмно. През деня обаче е препоръчително да разчитате на естествена светлина.

Ако в самото помещение няма много прозорци, тогава не ви остава много избор. Възможно решение тук би било да използвате колкото се може повече целево осветление и да поставите димери, тъй като те ще ви помагат да регулирате силата на светлината според моментните ви нужди. По този начин ще избегнете риска светлината в кухнята да е твърде ярка или прекалено слаба.

Google+ Comments