Вечният стил на сатена

Сатенът е плат, който оказва силно влияние върху сетивата ни. Когато мислим за него, първото нещо, което ни идва на ум, е бляскав стил. Също меко докосване, приятно охлаждане и наслада за очите. Това е доказателство, че сатенът оказва ефект върху нашата сензитивност.

Знаете ли какво представлява сатенът? Характерно за тази деликатна тъкан е разсейването на точките на преплитане на вътъчните и основни нишки. Тяхното специфично подреждане оставя дълги, хлабави нишки, благодарение на които едната страна на плата е матова, а другата се характеризира с голямо количество гланц. В зависимост от предназначението, той е изработен от различни материали – полиестер, памук, вискоза или в ексклузивен вариант от коприна.

Сатенът е вечен и неговата история потвърждава това. Сатененият плат е възникнал във Византия още през VI век, след което завладява цяла Европа. Използвал се е като декоративен материал в дворцовия интериор, както и за шиене на кралско и литургично облекло, както и облекло за аристокрацията.

Сатенът е синоним на елегантност. Благодарение на лъскавата си повърхност, той привлича вниманието много ефективно. Затова е идеален за специални случаи и често се използва при различни събития. Той е особено предпочитан за създаване на декорации за сватбената зала и шиене на сватбени рокли и различни аксесоари.

Сатенът не излиза от мода. В модната индустрия се свързва най-вече с пищни партита и ретро вълна в стила на 20-те години. Предпочитан е за шиене на леки и ефирни дамски дрехи (както и бельо и подплата).

Този материал е изключително популярен не само заради своята безпогрешна класическа елегантност. Той предлага и уникално сензорно изживяване – усеща се хладина, която осигурява висок топлинен комфорт в горещите дни. Ето защо е толкова популярен за летни дрехи и спално бельо.

А вие харесвате ли сатена носите ли дрехи от тази материя?

Google+ Comments