Нов стил на дома (част 2)

Природата се завръща в жилищния интериор с целия си блясък от цветове и форми. В предния си блог започнах темата, като обобщих тенденциите за стилен дом. Нека сега ги разгледаме по-подробно.

Както през есента, така и за зимата остават актуални естествените земни тонове. Досега обаче, бяха предпочитани предимно меките цветове, а тенденцията сега е към силни акценти – по-наситени нюанси на цветовете и контрасти. Играта с цветове, светли и тъмни, създава така наречената хармония на противоположностите.

Топлите, земни тонове създават уютна приятна атмосфера, а по-студените цветове като синьо и тюркоазено напомнят на морската шир и внасят свежест в едно помещение.

Идеята, от която можем да почерпите вдъхновение е, да използваме завесите за акцент. Например в стая изцяло с нюанси от земни тонове, да допълним атмосферата с цветни завеси – зелени или сини. Акцент може да бъде и обикновена билярдна маса в хола, картина или диван.

Домашният текстил като пердета и завеси, възглавници или покривало на за легло поставя акценти и служи за привличане на вниманието. Използвани умело и с вкус, те подчертават атмосферата на помещението и му придават особен чар.

Вече споменхме и геометричните мотиви. Независимо дали прави ивици или кръгове, рибени кости или нещо друго – това се налага като новото вдъжновение на сезона. Стилът е вдъхновен от 30-те години на миналия век, като съчетава и контрастира геометрията и естествените модели.

Не нов, но по-популярен от всякога, бохо стилът продължава триумфалния си марш по отношение на декорацията на помещенията. Гарнитурите като пискюли или реси предават комфорт и атмосфера в комбинация с дърво, естествени цветни материи и романтично осветление. Докосване до екзотиката, щипка Ориент и топлите цветове създават топлина и носят усещане за благополучие и комфорт, особено през студения сезон.

Мебелите и аксесоарите, изработени от естествени материали, играят също толкова важна роля, колкото използването на лен или тъкан текстил. Бохемският стил превръща собствения ни дом в очарователно и привлекателно място.

Бихте ли разнообразили дома си с бохо стил?

Google+ Comments