Къде да почиваме лятото – сериалите казват

Всяка година избирането на дестинация за почивка е една от най-трудните задачи. Дали да бъде в България? Колко е бюджетът? С колко дни отпуска разполагам? Може ли да се комбинирам с друг? И още куп въпроси, които определят локацията ни.

През последните години обаче се утвърди още един фактор, който промени тотално туристическите пътувания. Този феномен се нарича set-jetting и включва посещения на дестинации, на които са заснети известни филми. Но тук не говорим за мястото от „Плажът“ с Лео ди Каприо, което дори е застраши от прекалено много посетители.

Тенденцията стана хитова и от социалните мрежи, като в момента едни от най-посещаваните места са три. Те се намират на Хавай, в Италия и сега в Тайланд. А причината е сериалът „Белият лотос“, който привлече милиони привърженици по целия свят. А след заснемането и на последния 3-ти сезон и още повече.

Ето за какво ви говоря. Първият сезон на „Белият лотос“ бе заснет в известен хотел в Хавай, като след излъчването му резервациите се запълниха за година напред. Подобна, даже идентична, е ситуацията с втория сезон в Италия. Последният, който току-що приключи снимките и в който участва и българин, е в Тайланд. И въпреки че е популярна дестинация, страната вече отчита ръст на резервациите от 20%. Смята се, че това се случвало веднага след обявяване на локацията за снимки на „Белия лотос“.

Има още много подобни примери и с други филми, както например с „Игра на тронове“ и много още. Аз например, не бих се впуснала в подобно приключение, точно защото мисля, че ще е претъпкано с туристи. За други пък направата на снимки на известни локации, е много ценна.
А вие от кои сте – търсачите на спомени в рамки или от неопитомените?

Google+ Comments