Какво е upcycling?

Чували ли сте за upcycling? Това е специална форма на рециклирането. Решаващият фактор тук е, че използваните материали не само се експлоатират повторно, но дори тяхното приложение се надгражда. Upcycling може да включва всичко – от произведения на изкуството до занаяти с деца. Така че няма ограничения за творчеството. Нищо чудно, че концепцията е много популярна и че може да намерите безброй идеи и онлайн съвети за него. Нека ви дам няколко примера в следващите редове.

Когато купувате електронно устройство, уверете се, че може да бъде ремонтирано по-късно. Например литиево-йонната батерия на смартфон издържа средно две години при интензивно използване. Следователно телефоните с лесно сменяеми батерии имат поне два пъти по-дълъг живот.

Също така има смисъл да използвате опростени устройства, когато купувате нови. Обикновено те са по-издръжливи, защото имат по-малко допълнителни функции и следователно по-малко възможни източници на грешки и повреди. Гаранцията за електронни устройства също може да противодейства на прибързаното изхвърляне.

Основана в Амстердам, европейската фондация Repair Café вече включва близо 2000 групи в повече от 30 държави. Доброволците в тази организация поправят над 45 000 артикула всяка година заедно с над 60 000 души.

Хората носят повредени дрехи, мебели, електронни устройства, играчки и др., и ги поправят заедно с доброволците и другите посетители. Необходимите инструменти са налични на място. Така че не е нужно да сте професионалист в тази област, за да направите вашите артикули за многократна употреба заедно със съмишленици.

Google+ Comments