Движение за здраве

Често в ежедневието ни липсват възможности и време за достатъчно упражнения и спорт. Добрата новина е, че не е нужно да се записвате във фитнеса, за да направите нещо за здравето и тялото си.

Прекарваме голяма част от деня си в седнало положение. Работим на бюро, шофираме до работа, до вкъщи, до магазина, дори повечето от домакинските задължения възлагаме на робот за почистване, пускаме съдомиялна и др. Примерите са много и ако се замислите, ще допълните списъка. Този ритъм обаче влияе на здравето, тонуса и външния ни вид.

Не е нужно да правим много упражнения и да се потим във фитнес залата, за да сме здрави. Според СЗО препоръчително е възрастните да правят около 150 – 160 минути умерени или 75 – 80 минути енергични упражнения седмично. За предпочитане е, на възможно най-много дни и на няколко порции от около десет минути всяка. Ако комбинираме и двете – умерени и по-енергични, това дори може да намали риска от много здравословни проблеми с над 25%.

Сега е и подходящ момент да свалим натрупаните килограми след зимните празници. В Интернет има много съвети и видеа за леки упражнения дори в домашни условия. Ако си мислите, че няма да намерите време за тях – не е така. От личен опит мога да ви кажа, че започвайки веднъж и с малко, ще промените целия си ежедневен план. След няколко минути упражнения, ще почувствате тонус и удовлетворение, а скоро, ще го превърнете и в навик.

Google+ Comments