Да овладеем глада

Добрите съвети срещу апетита нямат нищо общо със забраните. Напротив – ако си забраним нещо конкретно, всъщност се фокусираме подсъзнателно или не върху него. И така двойно увеличаваме желанието си към забранения плод.

Например знаете ли, че ако искаме да ограничим или да се откажем от шоколада, може да дъвчем бадеми за няколко минути? Колкото по-дълго правим това, толкова по-сладък е вкусът и по-бързо апетитът ни се задоволява.

Обикновено не се чувстваме гладни, ако не позволим да минат повече от 4 до 5 часа между трите основни хранения. Въпреки че, според последните проучвания, по-дългите почивки между хапванията или т.н. гладуване, е здравословно.

В идеалния случай пък трябва да консумираме ястията, докато са още топли. Така са не само са по-лесни за смилане, но и по-бързо ни засищат и се чувстваме добре. И понеже закуската е едно от най-важните хранения за деня, то този съвет важи с пълна сила и за нея. Топла каша или пък лек бульон също са идеални варианти за междинни хранения и отлагат за дълго чувството на глад.

Важно е да проявим и силна воля. Затова, ако ни се хапва нещо, не бива веднага да посягаме към чипса, бисквитките и други лакомства, а да посегнем към … четката за зъби. Точно така. Доказано е, а и сигурна съм, всички сме го изпитвали – желанието за хапване изчезва, когато имаме свеж дъх в устата си. Ако сме на път или пък навън – водата за уста или ментова дъвка също помагат и вършат чудеса.

Друг интересен факт е, че понякога, когато сме жадни, се залъгваме, че сме гладни. Затова преди да търсим храна, може първо да изпием голяма чаша вода или топъл чай. Течността изпълва стомаха, топлината създава уют и обикновено спира апетита. Случвало ли ви се е?

Google+ Comments