Жени на ринга

Боксът е сред най-популярните спортове. Като всеки друг и той крие възможни ситуация, в които да се контузиш или пострадаш. Пък и на моменти наистина изглежда по-болезнен и ожесточен. Може би, точно заради това е възприеман повече и като мъжко занимание. В последните години обаче, това твърдение е разбито на пух и прах, а боксът става предпочитан спорт от все повече дами. Практикуването му пък позволява развитие на физическо, емоционално и дори интелектуално ниво. Не ми ли вярвате? Тогава прочетете следващите редове.

Всеки удар в бокса тренира рамене, ръце, гърди и гръб. Клякането и „залъгването“ на опонента също натоварват основните мускулни групи на тялото. Освен това, боксът е перфектна тренировка за всеки, който иска да подобри баланса, подвижността си, пък и заниманията дават основата за всеки тип спорт.

Тренировките, разбира се, могат да бъдат и забавни. В крайна сметка, не става въпрос само за удари, а преди всичко за техника и тактика. Например научаваш се да преценяваш правилно опонента си, което помага и в живота.

Странно или не, боксът тренира и душата. Как? Спортуващите се научават да възприемат по-добре тялото си, опознават се и могат да прилагат ефективен, решаващ удар, въпреки теглото или ръста си. Придвижването напред, към опонента, пък постепенно те научава да си смел, да забравиш страховете си и да имаш повече доверие на себе си и възможностите си.

Друг любим факт на боксиращите се дами, е бързото изгаряне на мазнини. Един час бокс се равнява на около 1200 изгорени калории. С три часа тренировки седмично губим половин килограм чиста телесна мазнина – ясен нокаут за нежелани килограми.

А вие тренирате ли бокс и бихте ли започнали?

Google+ Comments