Как действа маслото от салвия?

Маслото от салвия се получава чрез парен дестилат на листата и цветовете на растението Salvia officinalis, което е популярно билково растение. Този вид масло е известен с множество ползи и приложения, както в медицината, така и в кулинарията и козметиката. Ето как действа маслото от салвия:

Антисептично и противовъзпалително действие: Маслото от салвия съдържа компоненти като алфа- и бета-туйон, които имат антисептични и противовъзпалителни свойства. Те могат да бъдат използвани за облекчаване на различни видове възпаления на устата и гърлото.

Подпомагащо за здравето на кожата: Маслото от салвия може да бъде добавено към козметични продукти и да помогне за борбата с акне, мазна кожа и раздразнения. То има антисептични и антимикробни свойства, които могат да помогнат за почистване на кожата и регулиране на излишното омазняване.

Подпомагащо при дишателни проблеми: Маслото от салвия се използва традиционно за облекчаване на различни дихателни проблеми, като кашлица, простуди и грип. То може да се изпарява във вода или да се вдишва за облекчаване на симптомите.

Регулиране на потенето: Съдържащите се в маслото съставки могат да помогнат за регулиране на потенето и да се използват при лечение на хиперхидроза (патологично увеличено изпотяване).

Подпомагащо при нерегулярни менструации: Маслото от салвия може да бъде използвано за облекчаване на някои симптоми на нерегулярни или болезнени менструации.

Трябва да се отбележи, че маслото от салвия трябва да се използва внимателно и в съответствие с указанията на професионалист, тъй като някои от неговите съставки могат да бъдат токсични при големи дози. Не трябва да се консумира вътрешно без медицинска консултация.

Винаги е добре да проведете тест за чувствителност преди да използвате маслото от салвия върху кожата, за да се уверите, че няма да предизвика алергични реакции.

Google+ Comments