Как да шофираме безопасно – част 2

Да бъдем отговорни на пътя е наше основно задължение. Щом седнем зад волана, трябва да спазваме правилата за безопасност, за да запазим нашия живот и този на всички останали. Затова и в блога си искам да припомня някои от основните изисквания при шофиране, които може да ви се струват глупави, но опресняването им няма да навреди.

Един от най-важните принципи е поддържането на безопасна дистанция, за да се избегнат сблъсъци и да се улесни изпреварването на автомобили. Освен това винаги трябва скоростта да бъде съобразена с метеорологичните условия, настилката и вида на пътя.

Интересен факт е, че повече от 60% от пътнотранспортните произшествия се дължат на лошото състояние на гумите. Трябва да се има предвид, че те са единствената точка на контакт между автомобила и пътя и правят сцепление. От тях до определена степен зависи ускорението на скоростта и спирачната сила. Освен това гумите участват в окачването и управлението на автомобила. Тяхната повърхност е необходимо да премахва водата, за да не се получава аквапланинг. Една от основните отговорности на вода е да ги подържа изправни и да проверява редовно тяхното състояние.

За да шофирате добре, е необходима да имате и някои технически познания. Те ще помогнат не само да се прецени изправността, но и възможността на автомобила. По принцип стандартната кола е с маса около 1500 кг. Ако се погледне чрез законите на физиката, ще се установи, че при ускоряване центърът на тежестта на обекта се измества назад, а при спиране се измества напред. Тук се генерира инерция. Жизненоважно е да знаете характеристики като теглото на колата и вида на сцеплението, за да се прецени дали и как автомобилът може да спре.

Днес обаче сме облагодетелствани, защото производителите на коли са ги направили доста по-безопасни отпреди десетилетие например. Това е свързано и с многобройните помощни средства за шофиране, които все повече присъстват в стандартното оборудване. Затова е от съществено значение водачът да знае как работи контролерът на автомобила му, за да се възползва максимално от удобствата на новото време.

Google+ Comments