Едно рали и един общински съветник от България – Орлин Алексиев.

Ралито е рали Дакар – едно от най-престижните офроуд състезания. Общинският съветник е Орлин Алексиев, който още от 2007-а година е част от местния парламент на град София.

Роден през 1967-а година Орлин Алексиев завършва право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Магистър е по бизнес администрация в Нов български университет и защитава докторантура по администрация и управление.

През 2004-а година заедно със свои колеги и съмишленици, учредява Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА), като до 2016-а година е част от управлението ѝ. Самата Асоциация има за цел да защитаваща интересите на своите членове, с оглед синхронизацията на действащата търговска практика на територията на Република България с европейските норми, регламентиращи тази търговска дейност.

Асоциацията инициира кампании за пътна безопасност и намаляване на броя на децата-жертви на пътя. Съвместно с КАТ – Пътна полиция, тя организира кампанията „Пази детето“, която  преминава изключително успешно. По данни на КАТ през 2005-а година, когато е реализиран 1-ви етап на кампанията, няма нито едно загинало дете в резултат на пътнотранспортно произшествие. В рамките на “Пази детето” са обезопасени близо 300 училища в цялата страна.

През 2007-а е избран за общински съветник в Столичния общински съвет от ПП ГЕРБ и трите мандата, в които участва в управлението на град София, заема редица отговорни постове, а от 2011-а година е председател на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ). Фонд, който акумулира средствата постъпили след приватизация на общинско имущество.

Страстта към автомобилите и автомобилизма продължава да е силна, поради което през 2013-а година той решава да застане на старта на едно от най-престижните офроуд състезания – рали Дакар.

Състезанието е създадено от французина Тиери Сабен, който е и основен негов организатор до злополучната си гибел през 1986-а година.

Първият старт на ралито е даден на 26 декември 1978-а година и преминава 10 000 километрово трасе през Франция, Алжир, Нигер, Мали, Горна Волта и Сенегал, а теренът е офроуд – пясъчни дюни, кал, камъни и други пресечени местности.

Орлин Алексиев се включва за първи път в 34-тото издание на надпреварата и записва най-доброто представяне на страната ни до този момент – 17-то място в класа и 61-во в генералното класиране. На следващата година се явява отново, но проблем с качеството на горивото не му позволява втори успешен финал.

Google+ Comments