Жълтото като цвят на 2021-ва

В края на всяка година се избира цветът, който ще символизира следващата. С нелеката задача се занимават специалистите от Института по цветове „Пантон“. Техният избор влияе на графичния, интериорния и дори модния дизайн. За своята над 20-годишна практика, те за втори път избират два цвята за една година. Така 2021-ва ще премине под нюансите на успокояващото сиво и слънчевото жълто. От двата цвята аз лично предпочитам жълтия, затова реших днес да ви разкажа какво научих за неговата символика.

Не е изненада, че жълтото е цветът на слънчевата светлина и благородството. Спектърът на жълтия цвят се простира от лимоненожълт със зелени оттенъци до червеникав и топъл златистожълт.

Жълтото е най-яркият от основните цветове и има голямо излъчване, защото автоматично свързваме неговата топлина с блестящите слънчеви лъчи. В много култури жълтият цвят означава красота и символизира свещеното и божественото.

Жълтото означава също блясък, яркост и предава радост. Ако си представим ярко жълта среда, ние се зареждаме с добро настроение. Жълтото се свързва още с интелект и бистър ум. Оттук идват и по-нататъшните му значения за абсолютна истина, мъдрост и рационалност. Жълтото вдъхновява, като успокоява мислите, мотивира продуктивността и повишава креативността.

Аз лично обичам жълтото като акцент или като малки детайли в облеклото. През 2021-ва си представям две визии, които включват и двата годишни цвята. Едната е за все още хладните месеци, когато можем да се възползваме повече от сивата гама. Например сиво палто с акцент жълта барета и чанта. Звучи добре, нали?

А през лятото какво по-хубаво от това да бъдем в тон със слънцето и морския пясък – жълта рокля или жълти сандали.

Вие как бихте комбинирали цветовете на годината?

Google+ Comments