Как да шофираме безопасно – част 1

Попитайте вашите приятели, семейство или познати как шофират. Предполагам, че всички ще започнат да обясняват как те спазват правилата за безопасно шофиране, а останалите участници в движението не. Едва ли някой от тях ще си признае, че допуска грешки. Проблемът с шофирането идва точно оттам – че всеки си мисли, че е ненадминат, велик и единствен. От какво обаче зависи нашата безопасност на шосето и как да я постигнем?

Да застанеш зад волана на автомобил изисква отношение, способност, търпение, определени технически познания и най-вече големи дози здрав разум. Ето и още няколко съвета, които е добре да спазваме, когато шофираме.

За да шофирате добре, трябва да се настаните удобно зад волана. Нагласет седалта си, така че да ви е комфортно. Прието е, че гърбът трябва да е изправен, а когато ръката се изпъне, спокойно да достига до волана. Правилото за държенето на волана е двете ръцете да бъдат поставени на „2 без 10“, ако го приемем като мислен часовник . Краката трябва да са леко сгънат и да достигнат добре всички педали. След това преминете към регулиране на огледалата.

Трябва да си изградите навик да виждате и в далечината и да предвидите всичко, което може да се случи напред. Това е особено важно на магистралата, където скоростта е висока. Необходимо е да обърнете внимание и на възможното внезапно включване на превозни средства на пътя като камиони, трактори или велосипеди. Никога не трябва да се доверявате на това, което не виждате със собствените си очи. И винаги шофирайте със скорост, съобразена с видимостта ви.

Спазвайте дистанция, за да имате време да отреагирате и да спрете, ако се наложи. Вече все повече нови автомобили имат системата ABS и лесно могат да „заковат“ на място. Но спиране със съобразена скорост е едно, а такова с над 100 км/ч е друго и понякога невъзможно. За да спрете колата в случай на сблъсък, трябва да направите само две неща, но да ги направете наистина добре: натиснете спирачката много силно и насочете колата към безопасно място.

Не забравяйте, че когато сядате зад волана, трябва да прилагате здрав разум и да бъдете концентрирани. Най-сериозните произшествия често са в резултат от разсейване. Контактувайте със спътниците си, но бъдете внимателни в начина на водене на разговора. Не говорете по телефона и се стремете ръцете ви да бъдат свободни, за да управлявате добре автомобила си. Не е препоръчително да използвате какъвто и да е тип развлекателни устройства, докато сте в движение.

Google+ Comments