Техника за общуване с партньора

Да намериш любовта е най-ценното нещо на света. Но да я запазиш е най-трудното. Как обаче може лесно да спомогнете, за да продължите с прекрасните усещания. Споделям ви за една интересна техника. Аз я практикувам отскоро с моята половинка и резултатите определено са на лице.

Една от най-често срещаните причини за раздяла е неразбирането. А то се получава от липса на комуникация, бих добавила или неправилна такава. Точно затова започнах да чета доста по темата и намерих практика от американски психолог, която много ми допадна. Споделям я с вас с цел да ви помогне във връзката ви, но да знаете да се подготвите за говорене.

Техниката е на емпатията. Нека не се бърка със симпатията, защото точно там ще се получи пропукване. Емпатията е онова чувство на разбиране, но осъзнато. То не цели съгласяване или съчувствие, а толеранс в пълния смисъл на думата. За тази цел е необходимо да сте наясно какво точно казва човекът до вас. Затова техниката включва повтаряне, но перифразиране със собствени думи. Когато вече сте наясно с мислите на партньора, може да вземете адекватно решение и да потърсите правилното действие. За да стане по-ясно ще дам и пример.

Когато комуникирате с партньора си и той и каже, че много го дразните като мрънкате. Не трябва да изпадате в ярост. Оставете егото настрана и го попитайте дали изпитва неприязън затова, че вие сте ядосани на ситуацията и това е вашият начин за справяне с нея. По този начин хем анализирате себе си, хем давате обяснение на партньора, хем той може да осъзнае къде се корени причината за раздразнение от това мрънкане. Оттук насетне разговорът започва.

Важно е да подчертая, че в перифразирането на думите не трябва да има каквато и да е ирония или подигравка. Наистина се опитайте да разберете. Приложете техниката във вскяка ситуация и съм сигурна, че ще подобрите общуването с партньора. А като бонус, може дори да я използвате и за комуникация с приятели или пък в работна среда.

Google+ Comments