Коледни поверия

Наближава Коледа – един от най-светлите и обичани празници както у нас, така и по света. Знаете ли обаче какви коледни поверия съществуват и защо ги изпълняваме?

Например смята се, че празничната украса защитава дома и семейството, като в същото време омилостивява природните сили. Също така е препоръчително всички помещения в къщата да се прекадят с тамян, за да се поканят здравето, благополучието и късмета.

На Бъдни вечер задължително на трапезата присъства и пита с късметче паричка. Поверието гласи, че у който се падне парата, ще се радва на материално богатство, крепко здраве и безчетно щастие през цялата следваща година.

За украсяването на елхата пък на някои места се приема, че трябва да бъде на 24 декември преди бъднуването. А в някои държави традицията повелява да се украси дома и дръвчето едва след като заспят децата.

В Германия пък най-последна на елхата се поставя играчка, която е във вид на зеленчук. Когато се събудят децата на сутринта, първата им задача е да я открият. Който първи я намери, получава специален подарък от родителите и се смята за късметлия.

А вие какви поверия знаете и кои от тях спазвате?

Google+ Comments