Елизабет Арден – истината зад псевдонима

url

Едва ли има жена, която да се интересува от мода, козметика и красота и да не е чувала името Елизабет Арден. Завъртете се около парфюмите в някой по-голям магазин и ще видите изписано името й на не едно или две лъскави шишенца. Хрумвало ли ви е да се поинтересувате малко повече за историята на тази марка?

Всъщност Елизабет Арден не съществува или е съществувала? Историята е малко объркана, но позволете ми да обясня.

462px-Elizabeth_Arden_NYWTSВсичко започва през 1878 г., когато в Уудбридж, Канада в едно семейство се ражда петото, най-малко дете. Кръщават момиченцето Флорънс Найтингейл Греъм. Още като дете тя започва да се захласва по финеса на богатите жени и тяхната красота. Записва се да учи за медицинска сестра, но така и не довършва образованието си,а вместо това заминава с брат си за Ню Йорк. Там започва работа в козметично студио, като постепенно научава всичко за козметиката, процедурите, масажите и т.н.

Благодарение на късмета и неимоверните си усилия през 1910 г. успява да отвори собствен магазин в сърцето на Ню Йорк. Това е моментът, в който за първи път се чува името на Елизибет Арден. Тя била митична жена, която обикаляла света, събирала билки и знание, за да създава чудотворни кремове и козметични продукти, използвайки познанията си и богатството на природата. А всъщност това била самата Флорънс Найтингейл Греъм, криеща се зад псевдоним. По онова време обаче употребата на козметика не била на почит сред жените, защото се смятало, че е пригодна само за професионални компаньонки и в театъра. Срещу това табу искала да се пребори Флорънс и ако съдим от днешната ни перспектива за живота – е успяла.

На Елизабет Арден дължим много, макар нейната история да не е световно известна. Мисията й не била да прикрива несъвършенствата на кожата, а да я лекува. Познайте на кого принадлежи концепцията total look, според която лакът, червилото и ружа трябва да са в хармония и съзвучие? Да, на същата малка Флорънс – момичето със смели мечти. А знаете ли, че нейно дело е и първата водоустойчива спирала? А следвате ли и вие тези стъпки, грижейки се за кожата си: почистване, тонизиране, подхранване? Те са наследство от жената, за която ви разказвам. През годините Флорънс е работила рамо до рамо по направата на парфюми с имена като Карл Лагерфелд, Валентино и Елизъбет Тейлър.

Сигурна съм, че е можела да даде още много на света и козметичната индустрия, ако е имала възможност да го стори. Жената е била новатор със смели мечти и страст към това, което върши. За съжаление е починала през 1966 г. заради влошена пневмония. На надгробната й плоча е изписано името Елизабет Н. Греъм.

Google+ Comments