Най-добрата кафе машина за всеки бюджет

кафе машина

Не е толкова лесно да се отговори на въпроса „коя е най-добрата кафе машина“. Може да изглежда така все едно има прост отговор, но всъщност е един от най-трудните въпроси, които бихте могли да зададете на човек, който обича да пие кафе. А хората, които обичат да започват деня си с чаша горещо кафе от капсула Nespresso или пък с друг вид, никак не са малко. Разнообразието е точно толкова голямо, колкото и това на различните видове кафе. Докато приключите с четенето на тази публикация, ще разберете кой тип кафемашина е най-подходяща за вас и отговаря най-пълно на изискванията ви, както и ще знаете какво точно да търсите като функционалност на машината.

Кое му е сложното на избора на кафе машина?

Изборът се усложнява в зависимост от вида кафе, което предпочитате. Отговорете си на следните въпроси, преди да пристъпите към покупка. Искате ли машина за еспресо, машина за филтърно кафе, традиционна машина за еспресо? Искате ли да смила кафето или ви устройва да поставяте капсула и машината тихо и бързо да ви осигурява пълна чаша кафе? Колко време сте готови да отделите за правенето на кафето ви? Нека да започваме.

горещо кафе от кафе машина

Защо изобщо ви е необходима кафе машина?

За много хора една от основните причини да си купят кафемашина е да спестят пари. За други е желанието да се насладят на качествено, прясно сварено кафе у дома или в офиса. Всичко зависи от това какво кафе обичате да пиете и кой вид кафе машина може да приготви този тип кафе.

Ако изборът ви се спре на машина с кафе капсули, за вас всичко е изключително лесно. Те предлагат разнообразие от капсули с различен вкус и сорт кафе, както и с различен интензитет. Дори и при тях обаче машините могат да се различават драстично. Най-често разликите са във вместимост, екстри, налягане и цена. В крайна сметка получавате кафе за всеки вкус по бърз и удобен начин. 

При кафето с филтър например ситуацията е малко по-сложна. Машините, които правят такова кафе често биват наричани капкови машини. Филтърното кафе с ръчно наливане се приготвя чрез поставяне на смляно кафе във (обикновено хартиен) филтър и се излива вода отгоре. При кафе машините с филтър, това се случва автоматично. Ако обмисляте да закупите кафемашина, на първо място трябва да решите какво кафе искате да правите с нея. В случай че обичате еспресо, ще ви е необходима еспресо машина, ако обичате филтърно – машина с филтър, ако пък обичате разнообразието – машина с капсули.

Кафе машините за еспресо са може би най-сложните за избор, защото предлагат доста голям избор. Има и машини за капучино, които изключително бързо създават чашата ви с капучино, а има и такива, на които ръчно трябва да доливате млякото, за да бъде то затоплено с парата и добавено към кафето ви.

По-бюджетните кафе машини разполагат с по-малко екстри и им липсват усъвършенстваните методи, използвани от луксозните машини за поддържане на перфектна температура на приготвяне на кафето. Също така те разполагат и с кошничка под налягане, а не с филтърна кошничка. Филтърната кошничка е метална чаша с дупки на дъното, която държи смляното кафе. Стандартните кошници са пълни с дупки с еднакъв размер, докато кошниците под налягане притискат кафето през един отвор. Те придават на еспресото по-добър вид, тъй като произвеждат по-кремообразна пяна. Проблемът е, че тези кошници не вършат толкова добра работа, когато става въпрос за вкус, колкото за външен вид.

При кафе машините с капсули пък най-големият им позитив е лекотата, с която се използват. Ако искате нещо (много) по-добро от ратворимо кафе, но нямате време да се занимавате с еспресо машина, то кафе машината с капсули Nespresso е точно за вас. При тях, единственото нещо, което трябва да направите е да натиснете един бутон и от време на време да наливате вода в резервоарчето. За всичко друго се грижи кафе машината самостоятелно. Някои от машините за капсули притежават кани за мляко, способни да разпенват млякото преди да го добавят към кафето ви. При всяко положение, тези машини се предлагат на много добри цени и ако живеете на бързи обороти, със сигурност една такава машина би ви свършила страхотна работа.

Google+ Comments