Как да направим кожата красива и гладка с пилинг

Гладката и красива кожа е естествено допълнение към стилния външен вид. За да я постигнем, сред основните продукти, които трябва да използваме са ексфолиантите за лице.

Как работят те?
Пилингът премахва мъртвите кожни клетки, бори се със замърсяванията и освобождава порите от остатъци от грим. Когато се използват редовно, ексфолиантите за лице също могат да предотвратят появата на акне. Прави се разграничение между три различни приложения. Има механичен, химичен и ензимен пилинг.

Механичните пилинги изтриват роговите люспи по класически начин с малки кръгли абразивни частици. Трябва да използвате продукти, които не съдържат микропластмаса. Вместо това има продукти с естествени частици от ориз, кори, бадемови трици, захар, сол или мъниста от жожоба (които укрепват липидния филм на кожата, когато се разтворят). Ако кожата ви е нормална, можете да използвате механичен пилинг веднъж седмично.

Химическият пилинг работи с киселина. Прави се разграничение между три групи: Класическите плодови киселини, известни също като AHA (алфа хидрокси киселини), включват например млечна, гликолова, лимонена или ябълкова киселина. Те могат да имат положителен ефект върху еластичността, сухите линии и леките пигментни промени и са идеални за суха кожа. Интервалът между отделните третирания трябва да бъде най-малко две седмици. Силициловата киселина е една от BHA (бета хидрокси киселини). Има почистващо и противовъзпалително действие. Следователно BHA пилингът е идеален за по-мазна и склонна към замърсявания кожа и може да се използва веднъж седмично.

Най-новото поколение са PHAs(Полихидрокси киселини), напр. лактобионова киселина и глюколактон. Те се считат за особено добре поносими и леки. Принципът на действие обаче е един и същ за всички тях: протеините в кожата реагират с киселините, което води до повдигане и лющене на горния слой на кожата.

Ензимните пилинги съдържат активни съставки от ананас, папая или бактериални култури. Те също така разтварят протеиновите съединения в горния слой на кожата, но са по-слаби от киселинните си аналогови. Поради своята нежност и толерантност, те са идеални за чувствителна кожа. Ензимният пилинг може да се използва веднъж седмично.

Ексфолиране: как да го използвате правилно?
Първо почистете старателно кожата на лицето, нанесете пилинга върху Т-зоната – нос, чело и брадичка, и разнесете нежно по цялото лице с кръгови движения. Зоните с червени петна или изпъкнали вени трябва да се избягват. Накрая отново измийте продукта от лицето обилно. Това е особено важно при химическия пилинг, тъй като в противен случай ензимите или киселините могат да продължат да действат и да раздразнят кожата.
А вие какви ексфолиращи продукти използвате?

Google+ Comments